Bädda fint i sovrummet – 5 tips för inspiration

Ett sovrum ska kännas mysigt och avkopplande, och bäddningen spelar en stor roll eftersom sängen står i fokus i ett sovrum. Medan vissa tilltalas av skrynkliga linnelakan som skapar en perfekt slarvig bäddning och jordnära atmosfär, dras andra mot den mer eleganta stilen med tunga överkast i sammet och sidenlakan som för tankarna till ett hotellrum.

En fin bäddning kan verkligen få ditt sovrum att kännas härligt och rofyllt, och oavsett om du vill få till den där hotelliknande miljön eller en mer ledig avslappnad känsla så är det viktigt med fina och härliga textilier. Men hur får man egentligen till den perfekta bäddningen? Här är några tips!

1. Fluffiga täcken och kuddar

Att köpa sköna täcken och kuddar är något som verkligen lönar sig. Det bidrar till en bättre sömn och om du väljer fluffiga täcken får du dessutom din bäddning att se mer fyllig och härlig ut. Ett tips kan vara att använda ett dubbeltäcke i stället för två enskilda så slipper du en tråkig skarv i din bäddning.

2. Fina sängkläder

Fina och härliga sängkläder är viktigt för en lyckad bäddning. Både för komforten och för att det blir en fin detalj i ditt sovrum. Välj mellan sängkläder i olika material, kanske föredrar du bäddset i luftig bomull eller len bomullssatin? Välj ett påslakanset som går i samma färgton som det övriga i rummet för att snyggt följa en röd tråd, eller våga bryta av med ett påslakanset i vackra mönster som blir ett blickfång i rummet. Variationen med bäddtextilier är nästintill oändlig och det finns både mer klassiska mönster och stilrena färger.

3. Olika textilier i flera lager

Genom att jobba med olika bäddtextilier som överkast, sängkappor och plädar exempelvis kan du skapa volym i din bäddning. Testa dig fram för att få till den stil som du gillar. En sängkappa får ditt sovrum att se mer städat ut, döljer tråkiga sängben och eventuell förvaring under sängen. Om du vill bädda med ett överkast är ett tips är att inte låta överkastet dölja hela sängen utan bara dra upp det en bit så ditt påslakanset fortfarande syns. Du kan till exempel vika ner en kant av täcket över överkastet vilket får din att kännas mer elegant och prydlig, eller välj ett ostruket överkast som avslappnat får hänga över sängen om du tilltalas mer av bohemisk inredning. 

4. Skydda din säng

Att tänka på madrasskydd kanske inte känns som det mest inspirerande, men det är smart. Investera i madrasskydd och sängtoppar som skyddar din bäddmadrass och sängbotten mot otrevliga fläckar, vätska och damm. Det är enkelt att ta av och tvätta vilket gör det enkelt att hålla din säng fräsch en längre tid.

5. Dekorera med prydnadskuddar

Olika kuddfodral blir pricken över i:et i din bäddning. Här kan du verkligen jobba med volym och olika storlekar. Börja med större kuddar längst bak och placera mindre i fram för att skapa en slags dynamisk känsla. Eller våga blanda olika storlekar. Mjuka kuddar gör sängen verkligen inbjudande och är härliga att sjunka ner mellan för att läsa en bok eller bara vila en stund. Det bästa är alla olika stilar som det finns att välja mellan. Kanske vill du ha blommiga kuddfodral eller stilrena kuddfodral i beige nyans?

Med fina textilier kan du förvandla din säng till rummets mittpunkt och dessutom blir den extra mysigt att krypa ner i. Kika gärna in vårt breda sortiment av fina sovrumstextilier för att få till en fin bäddning!