Duka fint med bordsduk och servetter

Det finns inte mycket som är trevligare än att få samlas runt ett bord med dina nära och kära för en god middag och långa samtal, och extra trevligt blir det med en fin dukning. Ett väl dukat bord är verkligen inbjudande och trevligt, och ett fint resultat nås enkelt genom att använda fina kökstextilier. Använd fina bordsdukar, bordstabletter och servetter för att få till en vacker bordsdukning.

Oavsett om du dukar för en mysig vardagskväll eller för en trevlig middagsbjudning så kommer ett dukat bord höja din matupplevelse! Ett trevligt middagsbord behöver inte heller vara svårt att arrangera. Genom att använda vackra kökstextilier kan du enkelt duka fint och göra middagen extra trevlig.

Bordsdukning med linneduk och bordstabletter

När du ska göra en fin dukning kan det vara en bra idé att börja med en fin bordsduk. Man kan nästan säga att dukar och bordstabletter är dukningens grund. Något som är väldigt roligt med dukar är att det finns så många valmöjligheter. En linneduk är ett klassiskt val och en bordsduk i rami ger bordet en rustik känsla, medan en mönstrad bordsduk ger mer liv åt dukningen och en duk i spets ger bordet en mer romantisk känsla. Extra fint blir det om du vill matcha din duk med fina bordstabletter. Många dukar med bordsdukar och bordstabletter var för sig, men det går minst lika bra att använda tillsammans, det höjer verkligen din dukning. Bordstabletter finns i många olika färger, former och material. Välj en bordstablett i läderimitation om du vill ha en lite tåligare tablett som genast får din dukning att kännas mer modern, eller en i jute eller lin som bidrar med en trendig naturnära känsla.

Något annat som är ett måste är servetter! Det är inte bara praktiskt för dina gäster utan också en stilfull detalj. Tygservetter är mer elegant än en vanlig pappersservett och går dessutom att tvätta och återanvända. För den som tycker att en avancerad snygg vikning av servetten låter för komplicerat finns det snygga servettringar som gör det enkelt för dig att fint lägga upp servetten vid tallriken.

Bordsdukning med bordsduk och servettringar

När du gör din egen dukning har du såklart möjligheten att göra exakt hur du vill, men för den som vill så finns det några regler att följa för hur du dukar vid en fin bordsdukning. Det som placeras framför en gäst på bordet kallas för kuvert. Det bör innehålla tallrik, bestick, glas och servett som placeras ut med ca 60 cm per gäst och 15 cm mellan gästerna. Besticken läggs för att visa hur maten ska ätas och läggs traditionellt utifrån och in. Förrättsbestick längst ut och huvudrättens bestick närmst tallriken. Knivar och eventuell sked placeras till höger och gafflar till vänster. Dessertbestick placeras mellan tallrik och glas. Det samma gäller glas, de placeras också i den ordning som de ska användas och i en rak linje ovanför tallriken. Servetter bör placeras till vänster eller mitt på tallriken.

En bra placering av bestick, glas och porslin är såklart viktigt vid en dukning, men textilierna är det som gör det där lilla extra! Med olika textilier kan du verkligen vara kreativ i din dukning. Det finns många olika kökstextilier i samma färger och mönster, så för den som gillar att matcha går det enkelt att göra en enhetlig men samtidigt kreativ dukning. Genom att köpa kökshanddukar, dukar och gardiner i samma serie kan du få till en röd tråd i din dukning med resten av inredningen i köket eller matsalen. Matcha sedan dina textilier i din fina dukning med vackert porslin, en vas med blommor, ljus och andra roliga dekorationer för en dukning något utöver det vanliga!