Hänga upp gardiner – Så här gör du

Gardiner är väldigt fint i hemmet - så fint att det nästintill är ett måste. Ett rum utan gardiner uppfattas väldigt tomt och genom att hänga upp en gardin får du lätt in en mer ombonad och varm känsla. Det finns många olika gardiner att välja mellan, och det finns också olika sätt att hänga upp dina gardiner. Här berättar vi några tips som du kan tänka på när du ska hänga upp ett par gardiner hemma!

När du väl har hittat de perfekta gardinlängderna så vill en gärna få upp gardinerna på det bästa och finaste sättet vid fönstret. Att välja rätt upphängning, och att få upp gardinerna kan vid en första tanke kännas lite krångligt, men det är oftast inte svårt alls bara du vet hur du ska göra. När du hänger upp dina gardiner finns det några steg som du kan utgå från under processen.

  1. Det allra första att tänka ut är såklart vilket rum du ska hänga dina gardiner i, därefter kan du börja fundera på vilket typ av upphäng du vill ha. Om du redan innan har ett par gardiner som du vet att du ska hänga upp är det viktigt att tänka på till vilken typ av upphäng de passar. Vissa gardiner kräver en gardinstång, till exempel öljettgardiner, medan andra gardiner som till exempel multibandslängder passar på både en skena och en gardinstång.

    Häng upp gardiner med skena: Om du ska hänga dina gardiner från en takskena så får du möjligheten att få dina gardiner att sträcka sig från tak till golv vilket brukar uppfattas lyxigt eftersom det gör att både fönstren och rummet uppfattas som större. Att fästa en skena i taket görs enkelt med takfästen till skenan. Mät hur var du ska fästa dina skenor och markera. Använd borr för att göra hål i taket, sätt i plugg och skruva fast takfästena som du sedan fäster takskenan i. Till sist behöver du tillhörande glidkrokar i skenan som du kan fästa gardinen i och gardinstopp i skenans kanter. Vill du kombinera fler gardiner så kan du välja en skena med fler spår eller fästa två parallellt med varandra.

    Häng upp gardiner med gardinstång: Gardinstång är ett val som lämpar sig bra i alla rum, och eftersom du kan välja knoppar till gardinstång kan du få till en mer romantisk eller en mer modern känsla som du sen kan förstärka med gardinerna. En gardinstång fästs med tillhörande väggfästen på väggen. Mät hur högt och hur brett ut från fönstret väggfästet ska sitta. Efter du har mätt och markerat så borrar du i väggen och skruvar fast väggfästet. Beroende på vägg så kan du behöva plugg innan skruv. När du fått upp båda väggfästena är det enkelt att bara trä på gardinen på stången och lägga den i fästena.

  1. Mät fönsterbrädans djup och hur långt ut från väggen du vill att gardinen ska sitta. Det gör att du kan sätta upp gardinstången eller skenan på rätt avstånd från väggen. Det är också viktigt att tänka på hur brett om fönstret du vill hänga dina gardiner. Oavsett vilket upphäng du väljer är det viktigt att också tänka på att inte hänga gardinerna för tätt inpå fönstret så de skymmer större delen av fönsterytan. En bra regel brukar vara att sätta väggfästet eller takskenan så de mäter omkring 10 cm ut från fönstret på båda sidor. Om du väljer en gardinstång brukar det vara fint att fästa den så att den även sitter omkring 10 cm ovanför fönstret.

  1. När du valt upphäng behöver du se över hur långa gardiner du vill ha och vilken modell som passar bäst. När du mäter hur långa gardiner du vill ha så är det enklast att utgå från var du ska fästa din gardinstång eller om du ska använda en takskena så du är säker på att det blir en bra längd. Det kan vara smart att lägga till någon extra centimeter oavsett.

  1. Du behöver också se över om du behöver några gardintillbehör.  Behöver du köpa fingerkrokar för att få upp din gardin, eller ska du trä gardinstången genom kanalen på gardinens baksida? Kolla vad dina gardiner behöver för tillbehör till det val av upphäng som du har valt.

  2. Om du köper ett par färdigsydda gardinlängder är det ofta bäst att hellre välja ett par för långa än ett par för korta. Om gardinerna då blir lite väl långa när du fått upp dem på sin plats är det väldigt lätt att anpassa längden genom att använda sig av ett fållband som gör att du enkelt kan stryka upp gardinen till den längd som passar.

  3. När gardinstång eller takskena är fäst, gardinerna fållade till rätt längd och upphängda på plats så är det klart, och då återstår det bara att njuta av den ombonade känslan som de för med sig!

Här hittar du vårt sortiment av olika fina gardiner och här hittar du vårt sortiment av smarta gardintillbehör!