Dovt och mysigt – så lyckas du med en mörk inredning!

Att inreda hemmet i mörka toner kanske låter som att bryta mot en av våra mest vedertagna inredningslagar. Ljust och fräscht har länge varit det som många eftersträvar, men sanningen är att med de rätta knepen kan en mörk inredning bli – inte bara mysig – utan även dramatisk och lyxig!

Att ge sig på en mörk inredning är vågat och kanske inte alltid så lätt. Men med genomtänkta val kan resultatet bli slående – med en exklusiv, hotelliknande känsla. Mörk inredning går dessutom att applicera på många olika inredningsstilar, vare sig du har en modern eller en traditionell stil. Här följer några tips! 

Lagom är bäst – undvik för mycket svart 

Ett klassiskt misstag när man vill inreda mörkt är att välja för mörkt och för färglöst. Det finns gott om färg, även i mörkare toner. Mörk marinblå, roströd, nötbrunt och skogsgrön är bara några exempel. Svart är givetvis både tillåtet och effektfullt, men låt det inte ta över. Stilrena, svarta ramar och andra mindre inredningsdetaljer eller några utvalda möbler i svart kan vara något att börja med.

Vardagsrum i mörka, jordiga toner - grå sammetsoffa, svarta ramar, bubbellampa, rund spegel

Skapa balans med kontraster

För att bryta av det mörka och göra hemmet mer levande behövs kontraster. Använd dig av speglar som fångar upp ljuset, samt glänsande inredningsdetaljer och textilier som siden för att kontrastera mot matta toner. Även inslag av vitt hjälper till att på ett elegant sätt balansera upp det mörka.

Vardagsrum med mörka väggar, svarta sammetsfåtöljer, rund spegel, grafiska posters

Om du är ute efter en monokrom färgsättning skapar du stilfulla kontraster genom att blanda olika material och strukturer på din inredning.

Vardagsrum i grå färgskala - tavelvägg ovanför sammetssoffa

Mässing, mässing, mässing (eller guld)

Inredningsdetaljer i mässing eller guld blir väldigt snygga i kombination med den mörka inredningsstilen. Mässing och guld blänker till och skapar reflektioner som ger rummet liv, samtidigt som den varma metallen harmoniserar väl med de dova tonerna. Mässing och guld förstärker även den lyxiga och eleganta känslan.

Guldram mot stenvägg - inredningdetaljer i guld

Ljusa posters mot en mörk vägg

Om du målar väggen i en mörk färg kan du med fördel välja posters eller annan väggkonst i ljusare toner. Motiven kommer fram på ett mycket effektfullt sätt, och dessutom skapas en fin balans mellan det ljusa och det mörka.

Ljusa, grafiska posters på mörka väggar

Tänk på belysningen 

Med mörkare inredning är det än mer viktigt att skapa bra belysning. Du behöver dels se till att rummet är försett med funktionell belysning, så att du ser bra när du till exempel städar eller läser. Dels se till att rummet har nog stämningssättande belysning för att få till den där mysiga, ombonande känslan.

Vardagsrum med mörk väggfärg, vit soffa och stor, rund spegel