Ge sovrummet ett lyft med ett fint överkast

När vi går in i ett sovrum är det vanligt att sängen är det första våra ögon dras mot. Den tar ofta upp rätt stor plats och blir därför naturligt en iögonfallande detalj. Det är därav viktigt att bädda sängen fint för att sätta känslan i hela rummet. Ett överkast är som pricken över i:et i en bäddning och det som verkligen gör sängen komplett. Att bädda sängen med ett överkast gör att hela rummet ser mer välstädat ut, och samtidigt så uppfattas rummet mer ombonat och härligt.

Bädda fint med överkast

Sovrummet, och speciellt sängen betyder för många vila och återhämtning. Det är viktigt att få sovrummet att kännas ombonat och inbjudande för en chans till avslappning. Att ta sig tiden och bädda sängen är faktiskt väl investerad tid. Att lägga lite tid på en bäddad säng gör att det kommer kännas lite lyxigare att gå och lägga sig på kvällen, som att sova på hotell. När du ska göra en fin bäddning kan du jobba med flera olika lager innan du avslutar med ett snyggt överkast. Att jobba med flera lager skapar en bäddning utöver det extra. Det kan också vara roligt i ett sovrum att utgå från andra textilier och hålla sig inom samma färgskala. Välj ett överkast som matchar fint med ditt påslakanset, köp till en gosig pläd och fina prydnadskuddar för att verkligen få till den där lyxiga hotellkänslan i ditt eget sovrum.

Sängen behöver dock inte bara vara en plats där du startar och avslutar dagen. Det är också skönt att ibland kunna gå undan en stund för en eftermiddagsvila efter jobbet. Då är det smidigt att bara kunna lägga sig ovanpå överkastet. Ett överkast hjälper dig att hålla din säng fräsch under dagen och skyddar dina sängkläder. Ett sängöverkast kan även vara värmande och gosigt. Är du väldigt frusen under nätterna kan du krypa ner under täcket men behålla överkastet på för att få det extra varmt och mysigt.

Med överkast och fina sänglöpare är det lätt att få in härliga mönster och färger i sovrummet. Kanske vill du ha ett beige överkast som matchar fint till andra neutrala färger i ditt sovrum, eller så tilltalas du mer av ett färgglatt överkast som känns glatt och härligt i sovrummet. Är det kanske ett quiltat överkast du söker? Precis som med många andra textilier så är överkastet något som du kan variera med olika mellan olika säsonger.  Det är fint med ett överkast i luftigt linne under sommaren, för att sen övergå till ett tungt tjockt överkast i sammet till hösten och vintern. Det behöver inte vara svårt att förnya känslan i sovrummet och med enkla knep går det att göra mycket. Du kan enkelt inreda med ett överkast och variera mellan olika för en ny känsla då och då i ditt sovrum.

Hur stort överkast ska du välja?

Det finns överkast både för dubbelsäng och enkelsäng. När du ska välja storlek kan det vara bra att tänka på hur du vill att överkastet ska ligga, till exempel om du vill ha det över hela sängen eller bara halva, samt om du vill ha ett fint fall på sidan om sängen. Om du vill ha ett heltäckande överkast till din dubbelsäng brukar överkast i standardmåtten 260x260 cm passa bra då det även ger ett lagom långt fall på sidan om sängen. Till enkelsängar passar 180x260 cm bra, men det beror också på hur bred enkelsäng du har. Om du har en 90 cm bred enkelsäng får du ett fint fall på omkring 45 cm på sidorna, med en bredare säng får du ett mindre fall. Ett överkast till enkelsäng kan också passa på en dubbelsäng om du inte vill låta överkastet täcka hela sängen. Då kan du lägga överkastet på bredden över sängen och fint vika ner täcket över kanten för en lyxig hotellbäddning.

Vill du få till en mer ombonad atmosfär i ditt sovrum och bädda med ett fint överkast? Kika in vårt sortiment här!