Välj rätt täcke och kudde

Det är inte bara sängen som spelar stor roll för att sova bättre. När du ska göra en bra bäddning är det viktigt att börja med en god grund och det är bra att välja täcken och kuddar av bra kvalitet för en god natts sömn. Det finns täcken och kuddar i olika material, så att du kan välja det som känns bäst för dig.

Bra sömn är viktigt för ditt välbefinnande. Att sängen är lagom mjuk eller hård, och vilket material som är på dina sängkläder spelar roll. Framför allt så spelar det stor roll att täcke och kudde känns bra, både i material och i hur fasta eller fluffiga de är. Detta är viktigt för att få en så god natts sömn som möjligt. Att vakna upp pigg och glad är avgörande för att ha energi hela dagen.

Vad är skillnaden på duntäcke och syntettäcke?

Det som skiljer olika täcken och kuddar åt är oftast fyllningen. En vanlig fyllning i täcken är dun och fjäder. Dessa fyllningar brukar kallas för naturfyllning. Duntäcket är ett täcke som andas och har god isoleringsförmåga. Samtidigt som det absorberar fukt och reglerar överskottsvärme när du sover, så hjälper det dig också att behålla den värme du behöver när du fryser. Om täcket har en högre andel dun så blir täcket mer fluffigt. Om du väljer ett duntäcke är det viktigt att tänka på att duntäcke absorberar bort fukt från kroppen när du sover, så när du vaknar är det viktigt att låta täcket avdunsta och lämna sängen obäddad en stund.

En annan typ av täcke är ett fibertäcke. Fibertäcket är ett bra alternativ om du har allergier eller helt enkelt inte vill använda dun. Fibertäcket är lätt att tvätta och sköta om, lättare än vad andra är. Fibertäcket kallas också för syntettäcke. Förutom att fyllningen är av olika material, så skiljer inte fibertäcken och duntäcken sig speciellt mycket från varandra. Syntettäcken är lätta och luftiga, och andas också bra.

När du väljer ett täcke kan du också utgå från hur varm du brukar bli under natten. Ju högre fyllnadsvikt ett täcke har, desto varmare brukar det vara. Ett täcke under 600 gram fyllnadsvikt kan oftast ses som ett lite svalare täcke. Ett med högre fyllnadsvikt är oftast mer varmt. Ett tips kan vara att välja ett tjockare täcke till vintern, och ett som är mer tunt till sommaren. På så vis slipper du svettas på sommaren och kan hålla värmen under vintern.

Olika kuddar

När det kommer till kuddar är det lite samma som med täcken. Dunkuddar är en typ av kudde. En dunkudde absorberar fukt och reglerar överskottsvärme eftersom dun är ett material som andas. Många dunkuddar innehåller en viss andel fjäder, det gör det till en mer fast kudde. Om du söker en fastare kudde kan läsa om fyllningen och välja en med mer fjäder och mindre dun.

En annan typ av kudde är en kudde med syntetfyllning. Bollfibrer är ett vanligt material i en syntetkudde. Det gör kudden mer spänstig, formbar och lätt att fluffa upp.

Hur tvättar man täcken och kuddar?

Både när det gäller täcken och kuddar så är det bättre att vädra och lufta oftare i stället för att tvätta. Men när du väl ska tvätta är det viktigt att göra det i 60 grader och använda flytande tvättmedel och inget sköljmedel. En bra tumregel kan vara att tvätta täcken och kuddar två gånger per år och vädra dem emellan gångerna Efteråt är viktigt att torktumla på låg nivå. Om du har duntäcke och dunkudde så kan du torktumla med rena tennisbollar för att de ska fortsätta vara fluffiga. Ibland kan du pausa torktumlan och skaka genom täcket. Följ alltid de rekommendationer som står på ditt täcke och kudde.

Kicka gärna in vårt sortiment av både täcken och kuddar i olika material här!