Inred med snygga mattor

Mattor är en inredningsdetalj vi lätt tar för givet och glömmer bort, men utan en matta så blir rummet verkligen kalt och tomt. En matta bidrar med värme till rummet och är samtidigt väldigt dekorativt. Golvet är en viktig grund att utgå från i din inredning fast att du kanske inte tror det. Är golvet tomt, eller om det ligger en missanpassad matta där, ja då är det lätt att allt annat i rummet också dras ner. Det är därför väldigt viktigt att välja en fin matta som passar fint med inredningen i resten av rummet.

Alla hem behöver en matta och det är inte svårt att låta dem ta mer plats i hemmet när det finns så många snygga att välja mellan. Mattor blir en detalj i inredningen som tar upp stor plats, och det finns både de som sticker ut lite mer och blir en iögonfallande detalj i hemmet, och det finns mattor som är mer sobra och diskreta om du vill ha en matta som mer bara smälter in. Att det finns så många att välja mellan gör att det är enkelt att hitta en som passar just dig. Medan en stor mjuk ryamatta passar perfekt i ett hem, kanske en snygg vävd ullmatta passar bättre i ett annat. Du kan enkelt klicka dig runt bland olika mattor för att hitta en som tilltalar dig. Ett tips kan även vara att mäta ytan i ditt hem för att se hur vilken storlek på matta som du behöver. Oftast är det snyggare med för stor matta än en som är för liten. En alldeles för liten matta kan riskera att försvinna under möblerna, men om du inte har så mycket yta kan det ändå passa bättre med en mindre. 

OLIKA MATTOR TILL OLIKA RUM

Vissa mattor passar bättre än andra på vissa ställen, och därför inreder vi ofta med olika mattor i olika rum. I hallen passar dörrmattor och avlånga trasmattor bra då dessa ofta kan tvättas och tål smuts bättre, medan i vardagsrummet och sovrummet passar ofta fluffiga mattor perfekt. I dessa rum vill vi gärna få till en mysig atmosfär, och en mjuk härlig matta kommer absolut att bidra med det. För en harmonisk känsla är det fint att låta mattans färg gå i samma färgskala som andra textilier i rummet, till exempel sängen och gardinerna. I köket kan det också vara smart med en matta som är tålig då den riskerar att få matspill på sig, kanske en rund matta under köksbordet som går att tvätta eller en rustik jutematta som klarar en och annan fläck!

Har du mycket golvyta i ditt hem kan det vara riktigt snyggt med en väldigt stor matta som tar upp mycket del av golvet. Oavsett om du vill ha en stor, liten, fluffig ryamatta eller en rustik i jute så är det en otroligt viktig detalj i hemmet. Mattor är roliga när du vill framhäva färg och mönster, och det är väldigt snyggt om du plockar upp mattans färg i en prydnadskudde eller tavla för att knyta ihop rummet. Det gäller att balansera mattan och mötas med resten av rummets inredning. Om du har mycket mönster och färg i din inredning så kanske mönstrade mattor känns för rörigt och det passar bättre med en mer stilren. Ljusa stora mattor kan trots det att de tar upp mycket plats ändå bidra med en förstorande känsla och ger en fräsch lätt känsla i hemmet.

SÅ PLACERAR DU EN MATTA I RUMMET

Om det känns svårt att placera ut en matta i rummet, till exempel om du skulle ha lite golvyta, så finns det lite tips att tänka på. En matta gör sig fin i många utrymmen. I köket kan du tänka på att ett tips om du ska placera en matta under köksbordet är att placera den så alla stolsben får plats på mattan när stolarna både står inskjutna och utskjutna. Mattan bör sticka ut ca 50-85 cm från bordskanten. Om du inte har plats för en så stor matta kan man faktiskt skippa mattan under köksbordet. I stället kan du lägga en avlång matta framför köksbänken. Det blir både snyggt och mer bekvämt att stå på vid matlagningen.

I sovrummet är det fint att lägga en stor matta under sängen som sticker ut på sidorna om sängen. Det kan också vara fint att placera en avlång matta framför sängen eller bredvid den. Att kunna sätta ner fötterna på en mjuk och mysig matta det första man gör på morgonen är väldigt härligt. Samtidigt så får rummet ett mjukare och finare intryck. I vardagsrummet binder mattan ihop soffgruppen, det ger rummet mer karaktär och skapar en mjuk och inbjudande känsla. Här inne kan det vara viktigt med en så pass stor matta att samtliga möbler vid soffgruppen ryms på den. Det finns många traditionella sätt att inreda med mattor, men mattor får inte glömmas bort på de ovanliga utrymmena också. Varför inte placera en mysig matta under läsfåtöljen i hörnet eller slå till på en matta i annorlunda form som skapar kontrast i rummet? En annan trend som vuxit fram är att hänga upp mattan på väggen som ett bohemiskt konstverk!

Ett plus med mattor är att de även fyller många bra funktioner, det kan dämpa ljud och därför göra ditt hem mer behagligt. I ett badrum kan en badrumsmatta hjälpa att förhindra halka och en dörrmatta samlar upp grus och smuts vid dörren, ja det finns helt enkelt många fördelar med olika typer av mattor. Det är därför varje rum i hemmet behöver en!

Kika gärna in hela vårt sortiment av mattor här!