Vad är skillnaden på matt och blankt fotopapper?

Ska du framkalla eller förstora dina bilder? Bra beslut! Men nu kommer nästa beslut att ta: vilket fotopapper ska du välja – matt, halvmatt eller blankt? Nedan reder vi ut vilken typ av fotopapper som lämpar sig bäst för just ditt ändamål.

Att framkalla eller förstora sina bilder är ett roligare sätt att bevara dem på än att ha dem liggandes i mobilens kameraalbum eller i en mapp på datorn. Att skapa fotoalbum som är lättillgängliga och organiserade är oftast trevligare att bläddra i, både för dig och för andra. Likaväl som att rama in och sätta upp dina foton på väggen är ett stilfullt sätt att lyfta fram dina käraste minnen. Men vilken typ av fotopapper är lämpligast för vad?

Standardfotopapper av högsta kvalitet

Våra standardfotopapper kommer från välrenommerade Hahnemühle, världsledande på fotopapper, och håller en mycket hög kvalitet.

Halvmatt fotopapper – för inramningar

Om du ska rama in din bild rekommenderar vi i de allra flesta fall att du väljer ett halvmatt fotopapper. Det halvmatta fotopapperet vi använder – Photo Luster 260 g – är perfekt för alla typer av motiv och ger din bild vackra färger och kontraster.

Helblankt fotopapper – för fotoalbum

Det helblanka fotopapperet vi använder – Photo Glossy – är ett kraftigt 290 grams papper av hög kvalitet. Denna typ av fotopapper ger dina bilder en glansig yta med mycket liv och lyster; ett perfekt val för bilder du planerar att sätta i ett fotoalbum. Helblankt fotopapper som detta lämpar sig dock inte lika bra för inramning; dels eftersom det skapas mycket reflektioner, dels eftersom helblanka bilder kan fastna mot ramens glas.

Fine Art – för konstnärliga förstoringar

Om du har ett vackert konstverk, ett konstnärligt foto eller kanske ett särskilt kärt fotominne som du vill intensifiera och ge ett fantastiskt djup, finns pappersalternativet Fine Art i tre varianter.

Fine Art – Bamboo 290 g

Bamboo 290 g är världens första fotopapper som är tillverkat av bambufiber. Detta Fine Art-alternativ har en helmatt yta och ger dina bilder en unik känsla och något varmare toner.

Fine Art – Photo Rag 308 g

Detta fotopapper är tillverkat i 100% bomull, vilket ger din bild en fin, matt yta och ett imponerande djup. Photo Rag är ett av de mest populära valen för förstoringar och passar utmärkt för både svartvita och färgrika bilder.

Fine Art – German Etching 310 g

German Etching har en finstrukturerad yta av 100% alfacellulosa som gör att motivet nästan ser ut som en målning. Ett väldigt effektfullt alternativ som ger ditt motiv mycket känsla och karaktär.

Dags att välja fotopapper!

Så, vilket fotopapper ska du nu välja för ditt motiv? Vi sammanfattar kort:

Photo Luster 260 g – halvmatt och kvalitativt fotopapper som passar utmärkt för bilder du tänkt rama in.

Photo Glossy 290 g – helblankt och kvalitativt fotopapper som passar bäst för bilder du tänkt montera i fotoalbum.

Fine Art-papper – Tre varianter av helmatta fotopapper som ger konstmotiv eller fotografier ett särskilt djup och mycket känsla.

Beställ framkallning online eller via vår app

Här beställer du framkallning och förstoring av dina bilder – enkelt och snabbt! Om du vill framkalla många bilder från din telefon rekommenderar vi vår app ”BGA Fotocenter”.