Tavelram eller fotoram - är det någon skillnad på dessa ramar?

Även om motivet oftast är i fokus kan en ram verkligen göra stor dekorativ skillnad. Ramen är alltså inte bara ett praktiskt verktyg för att få upp något vackert på väggen, den kan verkligen komplettera och förhöja känslan i motivet. Men vad är egentligen skillnaden mellan en fotoram, tavelram och bildram?

Ramar är till för att du på ett stilfullt och elegant sätt ska kunna inreda ditt hem med posters, foton, bilder – eller vad som helst som är minnesvärt eller vackert (och tillräckligt platt för att rymmas i ramen). Alla olika begrepp kan dock ibland förvirra, och en del frågar faktiskt vad som egentligen är skillnaden mellan våra tavelramar, fotoramar och bildramar.

Skillnaden mellan tavelramar och fotoramar

”Kärt barn har många namn” sägs det, och det är faktiskt ingen skillnad på vad en tavelram eller en fotoram är för något – eller bildram heller för den delen. Det är bara olika begrepp för samma sak: en praktisk och snygg lösning för att få upp dina posters, bilder, foton eller tavlor på väggen.

Tavelram eller fotoram – det avgör du själv!

Egentligen kan man säga att det är du själv som avgör vad för slags ram du har anskaffat dig. Sätter du i ett vackert svartvitt foto eller ett foto från ett härligt sommarminne – ja, då kan man säga att du har en fotoram (eller möjligtvis bildram).

Ramar till svartvita foton

Sätter du exempelvis i en grafisk poster eller print av någon vacker målning – ja, då kanske det känns mer naturligt att säga tavelram.

Ramar för posters och prints

Men för enkelhetens skull går det ju alltid bra att kort och gott säga ram också.

Den verkliga skillnaden på ramar

Även om det egentligen inte är någon skillnad på vad en tavelram, fotoram eller bildram är för något, finns det ändå stora skillnader på ram och ram. Nedan listar vi några val du står inför när du ska köpa en ram.

Storleken på ramar: Det finns en hel uppsjö av standardstorlekar på ramar, allt från 6x9 cm till 100x140 cm. Och hittar du inte just den storlek du vill ha går det alltid att måttbeställa en ram.

Formen på ramar: I vårt sortiment finns det kvadratiska ramar, rektangulära ramar och ovala ramar. Det finns dessutom färdiga kollageramar för dig som vill få upp flera bilder på en gång.

Material på ramar: En naturnära ram i trä, en stilren ram i metall, en elegant ram i nysilver eller en modern kompositram? Välj det material som passar din inredningsstil bäst.

Ramens glas: Utöver materialet på själva ramen, finns det också olika typer av glas att välja bland. Du kan få din ram med vanligt glas eller så kallat floatglas som innebär ett jämnare glas med bättre ljusegenskaper. Du kan också välja plexiglas, eller den populära varianten antireflexglas som behandlats för att undvika reflektioner som annars kan göra att motivet i ramen försvinner lite när ljuset ligger på.

Färger på ramar: Ramar finns i alla möjliga färger! Det första som poppar upp är kanske en ram i svart, vitt eller klassikerna guldfärgad och naturligt trä. Ramar går dock att få i de flesta färger, däribland grön, blå, turkos, lila och orange. Välj en färg som antingen harmoniserar med färgpaletten i din inredning, eller en färg som på ett smakfullt sätt bryter av och skapar effektfulla kontraster i ditt hem.

Detaljer på ramar: En slät och stilren ram eller en ram med eleganta utsmyckningar? Valet beror på din inredningsstil och smak.

Dags att välja ram!

Nu har du kanske fått lite mer kött på benen inför ditt val av ram, och framför allt vet du nu skillnaden (eller snarare likheten) mellan tavelramar, fotoramar och bildramar.

Se vårt breda sortiment av ramar här!