Smala ramar eller breda ramar - vad är skillnaden?

Hur bred ramlisten är gör verkligen skillnad för resultatet av din inramning. Här visar vi hur samma motiv upplevs med tre olika rambredder.

Man kan tycka att det skulle vara tillräckligt att man bestämt vilken färg man vill ha på sin ram. Men det finns många fler beslut att ta innan man köper en ram, i alla fall om man vill göra ett noggrant val. Vi skulle kunna tala om olika material, olika glas och olika typer av profileringar, men i denna artikel väljer vi att enbart fokusera på ramlistens bredd – för bara den gör stor skillnad!

Smala ramar – modernt och stilrent

En riktigt smal ramlist kan vara under en centimeter i bredd. Dessa ramar har ofta en väldigt stilren och modern framtoning, samtidigt som de är diskreta och verkligen låter motivet stå i fokus. Ett bra val för motiv du verkligen vill ge hela uppmärksamheten – eller om du bara har en modern inredningsstil.

Breda ramar – kompletterar ditt motiv

Med en bred ramlist markerar du ditt motiv tydligare, samtidigt som ramen också kräver en liten del av uppmärksamheten. Motivet är alltid i fokus, men en bred ram sitter inte bakåtlutad helt tyst och låter motivet få all uppmärksamhet. Den bredare ramen kompletterar och blir mer som en betydande del av väggkonsten, snarare än att bara elegant rama in det.

Mellanbreda ramar – för dig som gillar lagom

Om du söker ett mellanting, en ram som är distinkt men inte stjäl allt för stor del av uppmärksamheten från motivet, kan du välja en mellanbred ram. Ibland vill man ju helt enkelt ha lagom. 

Tre svarta ramar med olika bredd - svartvit bildTre ramar i samma storlek men med tre olika rambredder – vilken föredrar du?

Ramens storlek spelar också roll i valet

Tänk också på att bredden på en list till en specifik ram är lika många millimeter bred oavsett om du väljer en stor eller liten ram. Och den bredden kan upplevas större eller mindre i förhållande till ramens – och det tillhörande motivets – storlek. Om du till exempel har en stor ram i 50x70 cm med en rambredd på 9,8 mm, kommer den att upplevas ännu smalare än om du har samma ram i exempelvis 15x21 cm.

Två blanka svarta ramar med svartvitt motivOlika storlek men samma rambredd på 9,8 mm. Till vänster: New Lifestyle Svart 15x21 cm // Till höger: New Lifestyle Svart 50x70 cm

Vad ska jag välja?

Så, vilken rambredd ska man då välja? Sanningen är att detta är helt och hållet en smaksak, och det finns inga särskilda regler. Ibland är det platsen där tavlan ska sitta som avgör vilken ram som passar bäst, ibland är det motivet. Exempelvis föredrar många ofta en diskret och neutral ram till professionella utmärkelser som exempelvis ett diplom eller certifikat. Men det är förstås också en smaksak, och vissa föredrar kraftiga eller pampiga ramar för just detta ändamål.

Är du ute efter en ram som är stilren och låter motivet stå helt i fokus – ja, då kan du välja en smal ram. Är du ute efter en ram som lite tydligare markerar ditt motiv men som ändå inte stjäl allt för mycket av uppmärksamheten? Då kan du kanske välja en mellanbred ram. Och är du ute efter en ram som kompletterar och blir en viktig del av din upphängning – då väljer du en bred ram. Kanske till och med en pampig ram med dekorativ profilering för att verkligen smycka till ditt motiv.

Vad du än söker är vi övertygade om att du kan hitta din perfekta ram i vårt enorma sortiment!