Skapa ljus och rymd med speglar

Att speglar har gått från att vara en rent funktionsmässig komponent till en vacker inredningsdetalj har nog inte undgått någon. Men spegelns funktion stannar inte där. Med en strategisk placering kan speglar nämligen skapa ljus, rymd, djup och andra dekorativa effekter i ditt hem. Vi vågar nog hävda att du med rätt spegel – och lite tanke bakom – kan skapa magi!

Spegeln är verkligen multifunktionell. Förutom att den används dagligen för att vi ska kunna se hur vi matchat kläderna, hur håret ligger eller om vi har något mellan tänderna, är spegeln också en mycket dekorativ inredningsdetalj. Dessutom har speglar den fantastiska egenskapen att de kan förvandla nästan vilket litet skrymsle som helst. Här följer några tips att ha i åtanke när du ska välja din spegels placering.

Ljusreflektioner – skapa ljus med din spegel

Låt spegeln bli fönstret du saknar! Många önskar vi oss fler fönster för att låta det energigivande dagsljuset strömma in i rummet. Att slänga upp ett nytt fönster på väggen är inte helt okomplicerat, men vet du vad som är okomplicerat? Att slänga upp en spegel. Placera en spegel, gärna av större modell, så att den reflekterar fönstret. Be någon hjälpa dig att hålla upp spegeln på dina tilltänkta platser. Prova dig fram tills du hittat ljusreflektionerna och placeringen du är ute efter.

Runda speglar - ljusreflektion spegel

Detsamma gäller ljuskällor i ditt hem. Om du har någon lampa vars utseende och sken du tycker särskilt mycket om, placera en spegel på en plats som gör att du får ännu mer av detta ljus.

Runda speglar - snygga lampor

Förstora rummet – skapa rymd med din spegel

En trång hall eller ett litet sovrum upplevs genast som större och luftigare med en spegel. Det kan vara en praktisk helkroppsspegel eller exempelvis en rund spegel ovanför byrån.

Spegel sovrum - spegel hall

Djup och rymd är något man nästan inte kan få för mycket av, även i rum som inte är särskilt trånga. Ett ljust och luftigt vardagsrum blir ännu ljusare och luftigare med en strategiskt placerad spegel.

Dubbelt upp av vackra inredningsdetaljer

Tänk på att speglar kan ge dig dubbelt av allt du tycker särskilt mycket om. Om du till exempel har blommor, snygga armaturer eller andra läckra inredningsdetaljer som du gärna skulle ha mer av; placera en spegel som reflekterar dessa.

Rund spegel matplats - äggformad spegel vardagsrum

Tänk också på motsatsen till denna strategi, dvs att aktivt tänka på att inte placera en spegel så att den reflekterar något du inte vill se mer av, exempelvis en rörig yta.

Se vårt breda utbud av speglar!