Sätta upp spegel på betongvägg – så gör du!

Att sätta upp en spegel på betongvägg kan kännas övermäktigt och krångligt, särskilt om du aldrig har gjort det förut. Men lugn, vi guidar dig – steg för steg!

Sju års olycka är nog inget som någon eftersträvar, därför är det viktigt att se till att spegeln sitter där den ska på betongväggen. Speglar är ofta relativt tunga och behöver därför som regel fästas med skruv och plugg för en säkrad upphängning. För den hårda betongväggen krävs även en slagborr.

Sätta upp spegel på betongvägg – steg för steg

1. Mät upp vart spegeln ska placeras på väggen

Tänk på funktionalitet, det vill säga möjligheten att kunna använda spegelns ursprungliga funktion; att spegla sig i. Tänk också på spegelns andra dekorativa egenskaper som att den kan skapa ljus och rymd på ett stilfullt sätt. Ta gärna hjälp av någon som kan hålla upp spegeln på tänkta ställen och höjder, så att du kan få en bild av resultatet. När du hittat den mest optimala placeringen mäter och markerar du stället för hålet.

2. Förborra ett hål

Du behöver förborra ett hål i betongväggen som rymmer pluggens bredd och längd. Borra så att nästan hela skruven går in i hålet.

3. In med pluggen

Tryck sedan in pluggen i det borrade hålet. Använd en hammare för sista biten om det behövs.

4. In med skruven

Skruva in skruven i det pluggade hålet med hjälp av en skruvmejsel eller skruvdragare. Se till att skruven sitter nästan hela vägen in.

5. Säkra spegelns placering

När du sedan hänger på spegeln på skruven, tänk på att den ska sitta tätt mot väggen och inte glappa. Om du använder upphängning med ståltråd eller upphängningsvajer kan denna behöva kortas av för att spegeln ska hänga tätt mot väggen.

Et voilà!

Rund spegel på grå vägg

Se vårt sortiment av upphängningstillbehör här – och vårt breda utbud av speglar här!