Olika tavelglas – vilket ska jag välja?

Floatglas, antireflexglas och plexiglas – vad är egentligen skillnaden? Och vilka olika egenskaper har de olika glasen? Vi reder ut!

Glaset till en ram har flera praktiska syften. Till att börja med håller glaset motivet på plats i ramen, samt håller det utslätat och fint. Glaset skyddar även motivet mot yttre påverkan som exempelvis fukt, smuts och okänslig hantering. En del tavelglas erbjuder även skydd mot UV-ljus som annars skulle kunna bleka motiven med tiden.

Olika typer av tavelglas

Floatglas – goda ljusegenskaper och 40-45% UV-skydd

Floatglas är ett ramglas med något bättre ljusegenskaper och en jämnare yta än det vanliga glaset. Floatglaset har fått sitt namn efter metoden som innebär att den smälta glasmassan flyter på en bädd av smält tenn, vilket är anledningen till att glaset får sin fina, plana yta. Våra floatglas har dessutom ett UV-skydd på 40-45%.

Plexiglas – lätta och okrossbara

Plexiglas är tillverkat av akrylplast. Fördelarna med plexiglas är att det är tåligare än riktigt glas, samt att det väger mindre. Detta kan vara ett lämpligt val i exempelvis barnrum eller andra rum där man vill ha ett tåligt alternativ. Plexiglas kan också vara ett bra alternativ för ramar till stora motiv, i de fall man vill minska vikten så mycket som möjligt.

Antireflexglas – reducerar reflektioner och skyddar mot UV-ljus

Antireflexglas är ett ramglas som behandlats för att dämpa reflektioner från exempelvis lampor eller infallande dagsljus. Detta gör att motivet inte försvinner bakom reflektionerna, utan istället syns klart och tydligt, nästan som om det inte fanns något glas framför. Antireflexglas har ofta även ett UV-skydd på hela 70%.

Antireflexglas kostar lite mer men är ett väldigt populärt alternativ. Om du inte vill kosta på antireflexglas till alla motiv rekommenderar vi att du prioriterar de motiv som sitter på ställen där det troligen kommer uppstå mycket reflektioner, eller till dina absoluta favoritmotiv som du vill skydda väl och/eller alltid vill ska kunna framträda tydligt.

Bildjämförelse – vanligt glas vs. antireflexglas

Till vänster ser du en ram med vanligt glas och till höger ser du en ram med antireflexglas. Skillnaden är mycket mer distinkt i verkligheten, men även på dessa foton kan man se att motivet framträder tydligare på ramen med antireflexglas till höger, trots en väldigt ljusintensiv miljö.

Två svarta ramar med olika glas - floatglas och antireflexglas

Brett och flexibelt utbud

Vi har ett brett och flexibelt utbud av ramar med alla dessa olika typer av tavelglas. Till många av våra ramserier finns varianter med olika glas – se hela vårt utbud av ramar här!