Laddar, vnligen vnta...
Fri frakt över 699 kr (49kr) Leverans 1-3 arbetsdagar 90 dagars ppet kp 010-10 14 930 info@bga.se Hitta butik

-25% rabatt på passepartouter »

Hitta rätt ram till rätt bild


Att hitta rätt ram är inte alltid så lätt. Här har vi försökt samla våra vanligaste tips och råd för att du ska hitta rätt!

Hitta rätt ram till rätt bild

Att hitta den perfekta ramen till sin bild är inte alltid det lättaste. Det finns många aspekter att ta hänsyn till, och många detaljer att tänka på. Men låt dig inte stressas av det – att välja ram ska vara roligt, och för att göra det lite lättare för dig har vi sammanställt några saker som du bör tänka på.

Storlek

Det första du ska göra är att mäta din bild. Måttet behöver inte vara helt på millimetern rätt, eftersom alla ramar är ett par mm större än angivet mått, men en exakthet på +/- 2-3 mm är bra.

Det kan vara bra att känna till att ramstorlekar anges utifrån vilken bildstorlek ramen passar till, och inte dess yttermått. En ram med måttet 18x24 cm passar med andra ord till en bild som är 18x24 cm.

Färg

Färgglada ramar i röttFörutom det kanske mest uppenbara – storleken – behöver du sedan bestämma vilken färg du vill ha på ramen. Färgen kommer sätta sin egen prägel på motivet, så fundera på vilken roll du vill att ramen ska få spela. Vill du ha en ram som sätter en diskret inramning på ditt motiv, utan att stjäla uppmärksamhet från det? Eller vill du ha en ram som hjälper till att dra blickarna till tavlan?

Ljusa färger ger generellt ett mer diskret intryck, medan starkare färger sticker ut mer.

Utgå från motivet. Vill du att det verkligen ska framhävas av ramen, kan du jobba med kontrastfärger. Alla färger har en kontrastfärg, som framhäver den. Gult, till exempel, har blått eller blålila som kontrastfärg; genom att rama in en bild på en gul citron i en blå ram, kommer den gula färgen komma fram ännu mer.

Ett svartvitt motiv i en vit ram, å andra sidan, kommer att framstå som en harmonisk enhet i skönt samspel. Det går även att vara lite mer lekfull och exempelvis kombinera sepiabilder med färgglada röda tavelramar.

Vilken sorts list

När du har bestämt vilken färg du vill ha på din ram, är det dags att fundera på vilken stil listen ska ha. Ska den vara smal eller bred, enkel eller utsmyckad? Även här är det klokt att utgå från motivet, och vilken effekt du vill att ramen ska ha på det.

Antingen jobbar du med att skapa en enhetlig stil mellan motiv och ram, eller så leker du med kontraster. En utsmyckad ram kan bli ett häftigt komplement till ett enkelt motiv, och vice versa.

Hänga eller ställa

Dom flesta ramar vi har i storlekar upptill 24x30 cm har stödben så att dom går att ställa på exempelvis ett bord, om ramen har det eller inte står alltid på respektive produktsida. Nästan alla ramar har väggfästen så det enkelt går att hänga på en vägg.

Stående eller liggande

Ytterligare en sak att fundera på, när det kommer till själva placeringen av tavlan, är om du vill kunna använda ramen för både stående och liggande motiv. Då är det bra att veta att alla våra ramar går att använda i både liggande och stående format. Vilket betyder att en ram som är exempelvis 40x50 cm passar lika bra för motiv som är 50x40 cm.

Passepartout

Snygg passepartou höjer din bildHärligt, nu har du tagit dig igenom nästan hela guiden, och vi hoppas att du börjar komma underfund med vad för slags ram du vill ha. Nu har du bara en enda liten sak till att ta ställning till, men det är kanske också den viktigaste – eller i alla fall den som kommer att ha störst betydelse för det slutgiltiga utseendet på din tavla.

Vi pratar om en passepartout vilket är något som vi rekommenderar till nästan alla bilder.

En passepartout ger din bild en extra inramning och ett lyft som kommer att framhäva den på ett väldigt fint sätt.

Kom ihåg att ta med passepartoutens mått när du väljer ram, då detta adderas på motivets mått. Du behöver alltså gå upp en storlek i ram, om du vill använda en passepartout – eller så låter du passepartouten lägga sig över ytterkanterna på motivet. Detta bestäms så klart lite av vilket motiv du har – om det visar exempelvis en stor stjärnhimmel, gör det kanske inte så mycket om några cm av varje kant döljs.

En tumregel är att innermåttet på passepartoun ska vara 1 cm mindre än bilden annars finns risk att bilden åker ut och inte stannar bakom passepartoun. Så är din bild 20x30 cm ska du välja en passepartou med innermått 19x29 cm.

Om du vill slippa riskera att din passepartout blir gul eller missfärgad med tiden, se till att köpa en som är tillverkad av PH-neutralt och syrafritt papper – då håller den sig fin år ut och år in. Alla passepartouter som vi säljer är PH-neutrala och syrafria.

Vi hoppas att du ska ha nytta av dessa råd. Tveka inte att höra av dig till oss om du har fler frågor och funderingar.

Visar 1 - 60 av 5740 produkter