Att rama in canvas

En canvastavla med kilram är ofta väldigt snygg som den är, och många väljer att sätta den på väggen precis så. Men om du vill göra din canvastavla ännu mer ”tavellik”, kan du välja att rama in hela canvastavlan – med kilram och allt.

Eftersom en canvastavla med kilram ofta har en tjocklek på några centimeter gäller det att man tänker till lite i valet av ram, eftersom långt ifrån alla ramar har det falsdjup (innerdjup) som krävs för att rymma canvastavlans tjocklek.

Ett alternativ är att köpa en canvasram, även kallad skuggram, vilket är en ram som är anpassad för just canvastavlor. I vårt sortiment har vi flera olika canvasramar med varierande djup, exempelvis Västerås med ett innerdjup på 27 mm eller Kungsgården med ett innerdjup på 38 mm. Dessa canvasramar görs på beställning i vår egen ramverkstad enligt den höjden och bredden du önskar. Vi lägger även till en centimeter på dina önskade mått, för att skapa en luftspalt mellan duken och ramen.

Canvasramar / Skuggramar

Ram till canvas i traditionell stil

Om du har en vacker olje- eller akrylmålning, med ett lite mer gammaldags eller klassiskt motiv, som du kanske inte tycker passar så bra till den moderna stil som många canvasaramar har, finns det andra alternativ. Vår ram Högbo är en klassisk och vackert profilerad ram som finns i färgerna guld, silver, vit och svart. Denna ram har också ett rejält innerdjup på 27 mm, och kan därför husera en canvastavla med en tjocklek på mellan 20-27 mm. Likaså har den vackra guldramen Örbyhus ett falsdjup på 27 mm. Obs! Tänk på att canvastavlor ska ramas in utan glas för att duken ska kunna andas.

Klassisk guldram / klassisk silverram

Om du är beredd på aningen mer arbete har vi även flera traditionella ramar i vårt sortiment som fungerar utmärkt till canvastavlor om man använder sig av monteringsbleck för att skapa en säker förbindelse mellan canvastavlan och ramen. Dessa ramar har i de flesta fall inte falsdjupet som krävs för att rymma canvastavlan, med de har en rambredd som gör att det fungerar bra ändå, då listens bredd döljer det faktum att canvastavlan står ut något på baksidan. I vissa fall kan man använda sig av dyckert och spika fast kilramen i ramen. Man spikar då in dem snett in i kilramen så att dyckerten går igenom både kilram och ram.

Här är några exempel på sådana ramar i traditionell stil:

Birka

Gysinge

Drottningholm

Mora

Arjeplog

Sandarne

Skokloster