Allt du behöver veta om passepartouter

Det blir mer och mer populärt att använda passepartouter, både för att det är snyggt men också ur ett hållbarhetssyfte. Passepartouten ger dina inramade bilder en elegant och exklusiv känsla. Och inte nog med det skyddar även passepartouten dina bilder från att fastna mot glaset och så småningom försämras i kvalitén.

Så, vad är egentligen en passepartout?

En passepartout är en ram av kartong som läggs mellan fotografiet och glaset. I och med att det ger en distans till glaset skyddar det motivet mot tidigt åldrande och att bilden ska fasta i glaset. Viktigt att komma ihåg är att använda sig av ph-neutrala passepartouter, just för att undvika skador på bilden. Det är även en väldigt stilig detalj till dina foton, posters eller andra inramade motiv. Genom att använda en passepartout hamnar motivet mer i fokus och det ser exklusivt ut.

Med eller utan passepartout

När passar en passepartout?

Vi tycker att det alltid passar med en passepartout. Det skapar ett djup i bilden och kan vara riktigt snyggt att bryta av med. Passepartouter kan användas till enstaka fotografier eller tavlor, men också till att blanda upp tavelväggen med för att skapa en dynamik och harmoni.

Vilken färg på passepartouten?

Vi har mängder av färger och storlekar på våra passepartouter, för att du ska hitta det du söker. Det är vanligast att använda sig av dom klassiska vita och svarta passepartouterna men är du en färgglad person kan någon av våra färgstarka passepartouter kanske vara något för dig?

Oavsett vad du väljer rekommenderar vi att du väljer en färg som passar med motivet, ramen och rummet. Till svartvit fotokonst är en vit passepartout att föredra. Det lyfter motivet och ger den där exklusiva känslan.

Svart passepartout

Hur stor passepartout?

Storleken på passepartouten är helt upp till dig. Vad du tycker är snyggt, och vad du vill skapa för känsla. Vanligaste storleken är en kant på 4-6 cm men det finns som sagt inga rätt eller fel här. En bra tumregel är att en stor ram, ett mindre foto en och bred passepartout drar mer uppmärksamhet till bilden.

Hittar du inte passepartout i det mått du önskar? Inga problem. Vi gör även måttbeställda passepartouter så du kan bestämma både storlek och färg själv.