Tips & trix hur man tar fina bebisbilder

Att ta bilder på de finaste man har är inte alltid så rätt. Alla bebisbilder är såklart söta, men hur gör man för att få de där lilla extra? De försöker vi gå igenom här.

Som förälder vill man dokumentera sitt barns alla steg i livet och allt där till. Hur många gånger har man inte kommit på sig själv sitta och beundra sitt barn när dom sover, leker, äter eller vad det nu än kan vara. Då är lätt att kameran åker fram för att föreviga tillfället (med all rätt).

Med åren kan man sedan gå tillbaka och kolla på bilderna för att minnas stunderna. Men bilderna kan också vara en toppenpresent till en mormor, farmor eller annan släkting.

Här kommer våra tips på hur du lyckas ta fina bebisbilder

Anpassa dig efter bebisen!

Se till att ditt bebis är nöjd. Vi alla vet att små barn berättar sina behov för oss genom att visa lite missnöje, och i dom lägena blir det svårt att få till en bra bild. Torr blöja, utvilad, mätt och belåten är i regel det som behövs för att ditt barn ska vara nöjd med tillvaron. Då är det perfekt läge att fota bebisbilder. Kom ihåg att detta ska vara en trevlig stund, både för dig och bebisen!

Städa upp

Visst är det bebisen vi vill ha i fokus. Men en stökig bakgrund stjäl lätt uppmärksamheten och gör sig inte bra på fotografier som ska framkallas eller förstoras. Håll därför bakgrunden städad och gärna så enkel som möjligt, utan massa detaljer och färger som sticker ut.

Underskatta inte det enkla

Du behöver inte plocka fram dopklänningen, julklädseln eller bygga en fotostudio full med rekvisita. Det kan absolut vara en kul idé! Och särskilt till ett julkort eller liknande. Men det är inte alltid nödvändigt. Det kan bli väldigt fina och tydliga bilder med enbart en mysig filt och en leksak som rekvisita. Underskatta inte det enkla. Det måste inte alltid vara så märkvärdigt.

Babyfotografering

Låt detaljerna ta plats

Hur söta är inte dom små fötterna? Och dom pyttesmå händerna? Eller dom runda, knubbiga små armarna? Fånga detaljerna! Det behöver inte alltid vara helkroppsbilder eller ansiktsbilder. Skapar du ett fotoalbum eller en tavelvägg är det här en toppen idé för att skapa lite dynamik och variation i bilderna.

Jobba med vinklar

Det blir inga snygga bilder när bebisen befinner sig nedanför dig på golvet, och du står upp och fotar. Utan kom ner på bebisens nivå när den ligger på mage i babygymmet. Eller ta en bild ovanifrån när bebisen ligger i sin spjälsäng. Testa ta bilder på riktigt nära håll och även på lite länge avstånd. Variera dina vinklar och testa dig fram.

Barnfotografering

Och kanske det viktigaste av allt. Ta vara på dagsljuset!

Ingen gillar att titta på mörka, gryniga bilder. Och dom är dessutom mycket svårare att framkalla och förstora. Undvik gärna att använda studiolampor och blixt. Bäst och naturligast resultat blir det om du använder dig av dagsljuset. En viktig regel är att inte fota i motljus! Utan ljuset ska träffa bebisens ansikte. Om väder och vind tillåter rekommenderar vi också att även fotografera i utomhusmiljöer.