Sätta upp tavlor på gipsvägg

Ska du hänga upp dina tavlor på en gipsvägg? Här kommer lite tips vad du kan tänka på för att dina tavlor ska få den bästa upphängningen.

I vårt sortiment hittar du olika hjälpmedel för att lyckas med din tavelupphängning. Allt ifrån X-krokar till flera varianter av skruv med tillhörande plugg. Det som är avgörande för ditt val av hjälpmedel är vikten på tavlan. X-kroken passar bäst för lättare tavlor medan skruv och plugg är ett säkert kort om du tänkt hänga upp en tyngre tavla.

Att tänka på innan du hänger upp din tavla

Innan du börjar är det klokt att se över så du har alla verktyg du behöver. När du har allt du behöva är det dags att mäta och markera. Använd en blyertspenna och markera försiktigt vart du vill att tavlan ska hängas. Har du ett vattenpass rekommenderar vi att använda det, för att säkerhetsställs att det blir rakt och snyggt.

Häng upp tavlor med x-krok

En X-krok är en krok med tillhörande stift som fungerar för upphängning av tavlor på trä- eller gipsvägg. Det är ett vanligt och snabbt sätt att hänga tavlor på exempelvis en gipsvägg som det går att spika i. X-krokarna finns i flera storlekar, och passar bäst till lite lättare tavlor. En X-krok håller för upp till ungefär 5 kilos belastning.

Såhär gör du:

1. Mät upp vart tavlan ska sitta.
2. Tänk på att mäta där kroken hamnar när du hänger tavlan på den, och inte där stiftet möter väggen, så hamnar tavlan där du tänkt dig.
3. Spika in stiftet snett nedåt i krokens hål. Genom att stiftet spikas in snett nedåt ger du kroken den bästa bärkraften.
4. Häng tavlan på kroken. Klart!

Tavlor

Häng upp tavlor med skruv och plugg

Har du lite tyngre tavlor du vill hänga på en gipsvägg rekommenderar vi att du använder skruv och plugg eller metallexpander. Du kommer behöva borra och hålen blir större än vid när du använder x-kroken, men tavlan kommer att sitta ordentligt och riskerar inte falla ner. Har du ingen borrmaskin kan du använda en självborrande plugg med skruv. En vanlig skruv med plugg håller för upp till ungefär 15 kilos belastning.

Du kan hänga din tavla direkt på skruven, och tavlan ska när den är upphängd inte glappa, utan sitta tätt mot väggen. Använder du en upphängning med ståltråd, tråd eller vajer kan du behöva korta av den för att tavlan ska hänga närmare väggen.

Såhär gör du:

1. Mät upp vart tavlan ska sitta.
2. När du använder skruv och plugg för att hänga upp en tavla på gipsvägg behöver du förborra ett hål i gipsskivan som passar med pluggens bredd och längd. Borra hålet så pluggen precis går att trycka in.
3. Skruva sedan in skruven med hjälp av borrmaskin eller skruvmejsel. Skruven ska sitta nästan hela vägen in.

Såhär gör du med självborrande plugg:

1.Mät upp vart tavlan ska sitta.
2. När du använder självborrande skruv med plugg behöver du inte förborra i gipsskivan. Tanken med denna lösning är att pluggen får fäste i skivan när den skruvas in.
3. Skruva sedan in skruven med hjälp av en skruvmejsel. Skruven ska sitta nästan hela vägen in, så du har något att hänga din tavla på.

Vårt utbud av x-krokar, skruvar och pluggar hittar du HÄR.