Laddar, vnligen vnta...
Fri frakt över 699 kr (49kr) Leverans 1-3 arbetsdagar 90 dagars ppet kp 010-10 14 930 info@bga.se Hitta butik

-25% rabatt på passepartouter »

Sätta upp tavlor på gipsvägg


Här hittar du vår guide om hur du enkelt gör för att sätta upp ramar på dina gipsväggar.

Vad ska jag använda för upphängning för gipsväggar?

Ska du hänga upp dina tavlor på en gipsvägg?
Här kommer lite tips vad du kan tänka på för att dina tavlor ska få den bästa upphängningen.

Vi säljer flera olika tavelupphängningar för gipsvägg - X-krokar och olika varianter av skruv med tillhörande plugg. Allt beror på hur tung tavlan du ska hänga upp är. Det finns många olika typer av gipsvägg, och det är svårt att säga vilken upphängning som passar bäst för just din vägg och tavla. Generellt kan man säga att X-kroken passar bättre för lättare tavlor, medan skruv och plugg passar bättre för tyngre tavlor.

Vad ska jag tänka på innan jag hänger min tavla?

Se till att du har allt du behöver hemma innan du börjar så blir det lättare. Mät upp vart tavlan ska sitta och gör ett litet märke med blyertspenna på väggen, så du lätt ser vart du ska sätta upp din tavelupphängning. Använd gärna ett vattenpass när du hänger dina tavlor, så blir det rakt och snyggt!

Hänga upp tavlor med X-krok för gipsvägg

En X-krok är en krok med tillhörande stift som fungerar för upphängning av tavlor på trä- eller gipsvägg. Det är ett vanligt och snabbt sätt att hänga tavlor på exempelvis en gipsvägg som det går att spika i. X-krokarna finns i flera storlekar, och passar bäst till lite lättare tavlor. En X-krok håller för upp till ungefär 5 kilos belastning.

Gör såhär:

  • Mät upp vart tavlan ska sitta.
  • Tänk på att mäta där kroken hamnar när du hänger tavlan på den, och inte där stiftet möter väggen, så hamnar tavlan där du tänkt dig.
  • Spika in stiftet snett nedåt i krokens hål. Genom att stiftet spikas in snett nedåt ger du kroken den bästa bärkraften.
  • Häng tavlan på kroken!

Hänga upp tavlor med skruv och plugg för gipsvägg

Har du lite tyngre tavlor du vill hänga på en gipsvägg rekommenderar vi att du använder skruv och plugg eller metallexpander. Du behöver borra och hålen blir större, men tavlan kommer att sitta ordentligt och riskerar inte ramla ner. Har du ingen borrmaskin kan du använda en självborrande plugg med skruv. En vanlig skruv med plugg håller för upp till ungefär 15 kilos belastning.

Du kan hänga din tavla direkt på skruven, och tavlan ska när den är upphängd inte glappa, utan sitta tätt mot väggen. Använder du en upphängning med ståltråd, tråd eller vajer kan du behöva korta av den för att tavlan ska hänga närmare väggen.

Gör såhär för skruv och plugg:

  • Mät upp vart tavlan ska sitta.
  • När du använder skruv och plugg för att hänga upp en tavla på gipsvägg behöver du förborra ett hål i gipsskivan som passar med pluggens bredd och längd. Borra hålet så pluggen precis går att trycka in.
  • Skruva sedan in skruven med hjälp av borrmaskin eller skruvmejsel. Skruven ska sitta nästan hela vägen in.

Gör såhär för självborrande plugg:

  • Mät upp vart tavlan ska sitta.
  • När du använder självborrande skruv med plugg behöver du inte förborra i gipsskivan. Tanken med denna lösning är att pluggen får fäste i skivan när den skruvas in.
  • Skruva sedan in skruven med hjälp av en skruvmejsel. Skruven ska sitta nästan hela vägen in, så du har något att hänga din tavla på.