Laddar, vnligen vnta...
Fri frakt över 699 kr (49kr) Leverans 1-3 arbetsdagar 90 dagars ppet kp 010-10 14 930 info@bga.se Hitta butik

-25% rabatt på passepartouter »

Sätta upp tavlor på betongvägg


Att sätta upp ramar på betongväggar är inte alltid de enklaste. Här har vi samlat våra tips hur du ska göra och vad du ska tänka på.

Vad ska jag använda för upphängning för betongväggar?

Ska du hänga upp dina tavlor på en betongvägg?
Här kommer lite tips vad du kan tänka på för att dina tavlor ska få den bästa upphängningen.

Vi säljer två olika tavelupphängningar för betongvägg - tavelkrokar och skruv/plugg. Allt beror på hur tung tavlan du ska hänga upp är. Det finns många olika typer av betong, och det är svårt att säga vilken krok som passar bäst för din vägg. Generellt kan man säga att tavelkrokar passar bättre för lättare tavlor, medan skruv och plugg passar bättre för tyngre tavlor.

Vad ska jag tänka på innan jag hänger min tavla?

Se till att du har allt du behöver hemma innan du börjar så blir det lättare.Mät upp vart tavlan ska sitta och gör ett litet märke med blyertspenna på väggen, så du lätt ser vart du ska sätta upp din tavelupphängning. Använd gärna ett vattenpass när du hänger dina tavlor, så blir det rakt och snyggt!

Hänga upp tavlor med tavelkrok för betongvägg

En tavelkrok är en plastkrok med stift som man slår in i väggen. Tavelkrokar finns i flera olika storlekar. Detta alternativ är smidigt för upphängning av lättare tavlor då du inte behöver borra i betongväggen och hålen blir små. För upphängning med tavelkrok behöver du bara en hammare.

En rekommendation är att vara försiktig då du spikar i stiften så att du inte träffar själva kroken. Skadas kroken finns en risk att stiften släpper från kroken eller väggen och att kroken tappar sin bärkraft.

Gör såhär:

 • Mät ut vart kroken ska sitta.
 • Förspika gärna stiften lite så att de släpper från plasten i tavelkroken, innan du spikar in dem i betongväggen.
 • Håll tavelkroken med själva kroken på märket du gjorde i din vägg när du mätte - då hamnar upphängningen på tavlans baksida precis på kroken.
 • Spika in kroken i betongväggen, men var försiktig så du inte träffar plasten med hammaren!
 • Känn på kroken så den sitter ordentligt innan du hänger upp din tavla.
 • Du kan med fördel använda två tavelkrokar och fördela tavlans vikt över båda, om du är orolig att en krok är för svag.

Hänga upp tavlor med skruv och plugg för betongvägg

Har du lite tyngre tavlor du vill hänga på en betongvägg rekommenderar vi att du använder skruv och plugg. Du behöver borra och hålen blir större, men tavlan kommer att sitta ordentligt och riskerar inte ramla ner. För upphängning med skruv och plugg behöver du en borrmaskin.

Gör såhär:

 • Plugg i tegelväggMät upp vart tavlan ska sitta.
 • När du använder skruv och plugg för att hänga upp en tavla på betongvägg behöver du förborra ett hål i betongen som passar med pluggens bredd och längd.
 • Se till att borra så att nästan hela skruven går in i hålet.
 • Tryck sedan in pluggen, hjälp till sista biten med en hammare om det behövs.
 • Skruva sedan in skruven med hjälp av borrmaskin eller skruvmejsel. Skruven ska sitta nästan hela vägen in.
 • Tavlan ska när den är upphängd inte glappa, utan sitta tätt mot väggen. Använder du en upphängning med ståltråd, tråd eller vajer kan du behöva korta av den för att tavlan ska hänga närmare väggen.