Laddar, vänligen vänta...
Fri frakt över 699 kr (49kr) Leverans 1-3 arbetsdagar 90 dagars öppet köp 010-10 14 930 info@bga.se Hitta butik

25% RABATT PÅ ALLA POSTERS »

Spana in de senaste nyheterna

Sätta upp tavlor på betongvägg

Visst låter det omständigt att hänga upp tavlor på betongvägg? Man behöver en slagborr och det får absolut inte bli fel, för då har jag gjort fula märken i väggen. Men riktigt så krångligt behöver det inte vara. Här kommer lite tips på hur du hänger tavlor på betongvägg med minimala skador.

Vi säljer två olika tavelupphängningar för betongvägg - tavelkrokar och skruv/plugg. Beroende på hur tung tavlan du ska hänga är, kan du välja mellan våra alternativ. Vi rekommenderar att du använder skruv och plugg för tyngre tavlor och krok för de lättare.

Vad ska jag tänka på innan jag hänger min tavla?

Mät och markera med en blyertspenna vart du vill ha tavlorna och vart du ska skruva. Har du ett vattenpass kan det vara klokt att använda det för att se till att tavlorna hänger rakt.

Hur funkar tavelkroken?

En tavelkrok är en plastkrok med stift som man slår in i väggen. Dom säljs i flera olika storlekar och är ett väldigt smidigt alternativ för tavlor som inte väger så mycket. Du slipper stora borrhål i väggen och den här kroken lämnar inte mer än 3 små hål som knappt syns. Till den här typen av upphängning behöver du en hammare.

Var försiktig när du spikar i stiften så att du inte träffar kroken. Skadas kroken finns en risk att stiften släpper och att kroken tappar sin bärkraft.

Såhär gör du:

1.Mät ut vart kroken ska sitta.
2. Förspika gärna stiften lite så att de släpper från plasten i tavelkroken, innan du spikar in dem i betongväggen.
3. Håll tavelkroken med själva kroken på märket du gjorde i din vägg när du mätte - då hamnar upphängningen på tavlans baksida precis på kroken.
4. Spika in kroken i betongväggen, men var försiktig så du inte träffar plasten med hammaren! 5. Känn på kroken så den sitter ordentligt innan du hänger upp din tavla. Du kan med fördel använda två tavelkrokar och fördela tavlans vikt över båda, om du är orolig att en krok är för svag.

Tavlor

Hur hänger man upp tavlor med plugg och skruv?

Har du lite tyngre tavlor du vill hänga på en betongvägg rekommenderar vi att du använder skruv och plugg. Du behöver borra och hålen blir större, men tavlan kommer att sitta ordentligt och riskerar inte ramla ner. För upphängning med skruv och plugg behöver du en borrmaskin.

Såhär gör du:

1. Mät upp vart tavlan ska sitta.
2. När du använder skruv och plugg för att hänga upp en tavla på betongvägg behöver du förborra ett hål i betongen som passar med pluggens bredd och längd.
3. Se till att borra så att nästan hela skruven går in i hålet.
4. Tryck sedan in pluggen, hjälp till sista biten med en hammare om det behövs.
5. Skruva sedan in skruven med hjälp av skruvdragare eller skruvmejsel. Skruven ska sitta nästan hela vägen in.
6. Tavlan ska när den är upphängd inte glappa, utan sitta tätt mot väggen. Använder du en upphängning med ståltråd, tråd eller vajer kan du behöva korta av den för att tavlan ska hänga närmare väggen.

Vårt sortiment av upphängningar hittar du HÄR.