Såhär skapar du din tavelvägg

Här samlar vi praktiska tips och trix hur du enklast skapar din egna tavelvägg

Är du sugen på att skapa en tavelvägg? Kul, tycker vi, som ju älskar detta med att inreda med tavlor och tavelramar. Vi vet hur mycket det gör för ett rum, och hela dess utseende, när man får rätt tavla på rätt plats. Och med en tavelvägg har du ju dessutom möjlighet att visa upp flera av dina bilder och tavlor på samma ställe!

Vi brukar säga att det inte finns några regler när man skapar sin tavelvägg, utan det är ens eget tycke och smak som sätter spelreglerna. Och så är det naturligtvis! Vi är alla olika, och har olika preferenser, så den personliga smaken måste få ta sin plats här. Det hindrar dock inte att det finns ett par riktlinjer som du kan kika på och dra nytta av. Vi har samlat dem här, för att göra det enkelt för dig att komma igång.

Snygg tavelvägg med 5 motiv

Motiv och ramar i samspel, för ett harmoniskt intryck

Eftersom en tavelvägg består av flera tavlor, innebär det även flera ramar och flera motiv. Med det menar vi att både ramarna och motiven kommer att påverka utseendet på väggen, så det kan vara bra att ta fundera lite på vad för slags intryck du vill att konstellationen ska ge.

Som tumregel brukar vi säga att man, för att skapa ett harmoniskt intryck, ska välja enhetliga ramar om det är så att motiven har olika färg och stil. Annars kan det lätt upplevas som lite ”stökigt” och det kan bli svårt för ögat att sortera intrycken. Två till tre färgkombinationer i motiven brukar vara lagom. Är det istället så att motiven du vill rama in, är enhetliga – det kanske är ett antal citat, bilder på blommor, eller svartvita illustrationer – då finns större utrymme för att variera utseende och stil på ramarna utan att det känns rörigt.

Den som verkligen vill ta ut svängarna ordentligt, kanske i ett barnrum där lekfullt och färgglatt är det man vill eftersträva, kan naturligtvis tänja på alla gränser. Varför inte blanda motiv och ramar i regnbågens alla färger?

Tavelvägg med motiv som går i blått

Vad vill du visa upp?

Oavsett om du vill skapa en enhetlig eller en mer varierad tavelvägg, så kan du använda dig av olika typer av motiv. Vill du inte rama in färdiga posters, finns många andra möjligheter. Vill du ha riktigt personliga tavlor, satsa på uppförstoringar av egna fotografier. Porträtt, naturbilder, roliga stunder. Allt funkar! Tänk dig glädjen i att få återuppleva gamla minnen, varje dag.

Idag är det populärt att rama in olika former av citat. Varför inte göra en personlig twist på det hela, och istället för att köpa en bild med ett färdigtryckt citat, skriv ner namnen på människor som betyder mycket för dig, receptet på din favoritmaträtt, eller platser du har varit på – skriv ut och rama in!

Har du barn? I så fall kanske du även sitter på högar med teckningar, som du inte riktigt vet var du ska göra av? Använd dessa för din tavelvägg. Du och resten av familjen får njuta av barnens verk, och du slipper ha dåligt samvete för att du inte tar vara på teckningarna.

Jobba med linjer

För att skapa balans bland bilderna, kan du med fördel jobba med linjer på olika sätt. De vanligaste sätten, är att jobba med baslinjen, mittlinjen eller överkantslinjen, eller att hänga tavlorna i höjdled.

När du hänger upp dina tavlor med utgångspunkt från baslinjen, ser du till att underkanten på alla tavlorna följer samma linje. Om du använder denna metod, behöver du inte hänga upp dina tavlor på väggen, utan kan placera dem på en möbel (som då utgör själva linjen). Du kan också placera tavlorna på en tavelhylla. Särskilt för större tavlor, brukar baslinjen vara en bra utgångspunkt.Tavelvägg 3 bilder

Den andra metoden vi vill berätta om, är att jobba med tavlornas mittlinje. Då är det mittpunkten på samtliga tavlor som är den gemensamma nämnaren – med andra ord, du föreställer dig att det går en linje rakt igenom mitten på alla tavlorna, och placerar dem utifrån den. Mittlinjen bör vara ungefär 1,2-1,4 meter upp på väggen; i ett rum med normal takhöjd, innebär det strax över halva avståndet golv till tak.

Du kan även utgå från överkanten på tavlorna, och dra (eller tänka dig) en så kallad överkantslinje. En fördel med denna metod, är att du kan använda dig av ramar med olika format, utan att det känns stökigt. Den lämpar sig också väl om du har väldigt många tavlor som du vill hänga upp.

Om du vill hänga två tavlor i höjdled, är principen densamma som när du utgår från mittlinjen, förutom att du tänker dig linjen vertikalt, istället för horisontellt.
Tavelvägg 2 motiv

Huller om buller eller i samlad trupp?

Okej, nu har nu lite mer koll på detta med olika linjer att utgå ifrån, men om du nu inte bara vill ha en rad med tavlor, utan de ska faktiskt utgöra en liten grupp – hur ska du tänka då?

Antingen går du helt och hållet på känsla, och sätter upp tavlorna utifrån vad du tycker ser bra ut. Detta skapar ett lekfullt och unikt intryck, och passar för dig som gillar lite friare tyglar.
Tavelvägg organiserat kaos

Om du föredrar att ha lite mer ordning och reda på din installation, kan du välja att sätta upp tavlorna likt metoden ovan, men att du åtminstone ser till att avståndet mellan alla tavlor är detsamma. Detta ger ett lite mer ”kontrollerat” intryck, mot om du hänger dem helt fritt.
Tavelvägg 4 bilder

Den sista metoden vi vill nämna, går ut på att du tänker dig en ram runt alla tavlorna, som håller ihop dem. Du kan gärna använda dig av både kvadratiska och rektangulära ramar, men se till att de yttre linjerna är räta och i linje med varandra.
Samlad tavelvägg 4 bilder

I samspel med övrig inredning

Har du en helt fri vägg som du vill använda för din tavelvägg? Då behöver du inte ta hänsyn till något annat och kan fokusera enbart på tavlorna och att de tillsammans skapar en harmonisk enhet. Ska du däremot sätta upp tavlorna ovanför en möbel, säg en soffa till exempel, kan det vara bra att utgå från bredden på soffan och att sedan centrera din tavelvägg utifrån den. Häng gärna tavlorna så att de har längre till taket än till möbeln under. Det brukar skapa en bra balans.

Några avslutande ord

Avslutningsvis vill vi skicka med några snabba tips på vägen:

  • Om du hänger två tavlor i olika storlek i höjdled; låt den större tavlan hänga överst
  • Använd gärna (eller kika på, för inspiration) en mall för tavelväggar
  • Börja med att lägga ut tavlorna på golvet, och se vilken kombination som blir finast
  • Var noggrann när du mäter, och använd vattenpass
  • Anpassa tavlornas avstånd efter rummet – ju större rum, desto större utrymme mellan tavlorna kan du kosta på dig