Fotovägg - Tips och inspiration för fotoväggar

Det finns väldigt många olika sätt att hänga upp sina tavelramar på. Handlar det om endast en tavla är det inte svårt att få till det. Är det däremot frågan om flera tavlor som ska placeras på en och samma vägg behöver du fundera lite extra innan du hänger upp dem. I denna text har vi valt att lyfta fram de allra vanligaste och enklaste metoderna för att få till en snygg tavelvägg. Läs tipsen för att få ut de mesta av dina bilder och tavlor.

Fem grundregler som alla bör känna till:

  • Porträttbilder bör vändas mot varandra. Då ser det inte ut som att de som är på bilderna vänder ryggen åt varandra.
  • Det är snyggare att hänga en stor tavla ovanför en liten. Alternativt i mitten om flera tavlor hänger horisontellt.
  • Mörka tavlor bör hängas ovanför ljusa.
  • Häng alla tavlor med samma mellanrum. Fem cm mellan större tavlor och 2,5 cm mellan mindre tavlor brukar ofta rekommenderas.
  • Matcha dina ramar. De behöver inte vara likadana men se till att de går i samma stil.

Använd dig av linjer
En annan bra grej att tänka på är att ha en rak linje som du hänger dina tavlor efter. En linje kan användas på flera olika sätt. Har du flera tavlor i olika storlekar kan du till exempel använda dig av mittlinjen. Mittlinjen innebär att du hänger tavlorna en bit ovanför väggens mittpunkt och att alla tavlors mittpunkt ligger på samma linje.

Tavlor på baslinje
Tavlor placerad på mittlinjen

Du kan också använda dig av överkantslinjen. Denna metod passar väldigt bra om du till exempel har ramar i olika former eller om bilderna har väldigt varierande motiv. Att använda sig av överkantslinjen är en ganska ovanlig metod men det ger ett bra intryck, speciellt om du har många tavlor. Väljer du den varianten bör du hänga tavlorna lite högre upp på väggen.

Överkantslinje
Tavlor placerad på överkantslinjen

Ytterligare en metod du kan använda är underkantslinjen, eller baslinjen som den också brukar kallas för. Denna metod används ofta då man hänger upp större tavlor. Beroende på hur hög väggen är samt hur stora tavlorna är kan du sätta baslinjen någonstans mellan 80 cm och 140 cm från golvet. Vid denna metod kan man även använda sig av en snygg tavellist.

Tavlor placerad på underkantslinjen
Tavlor placerade på baslinjen

Fotovägg
När du skapar en fotovägg finns det två olika metoder att välja mellan. Antingen skapar du en samlad konstruktion där du försöker hålla de yttre linjerna raka eller så placerar du tavlorna mer fritt men håller ändå jämna och raka linjer mellan tavlorna. Den samlade konstruktionen är aningen lättare att få till och du kan använda dig av ramar i olika former. Väljer du den fria konstruktionen kan det underlätta om du har liknande form på dina ramar. Ett tips när du skapar din fotovägg är att först placera ramarna på golvet för att komma fram till den rätta kombinationen.


Samlad konstruktion respektive fri konstruktion

Vilken metod som passar ditt hem och dina fotografier bäst måste du själv avgöra. Ett bra tips är att lägga ut ramarna på ett bord eller på golvet innan du sätter upp dem på väggen. Då kan du pröva olika placeringsalternativ innan du sätter igång och spikar.

Lycka till!