Att tänka på när du ska framkalla dina bilder

Att framkalla bilder tillhör kanske inte vanligheten idag. Telefonen har fått en betydande roll och ersatt våra kameror. Och visst är det smidigt, men samtidigt så samlar man bara bilder i ett kamera album på telefonen, och sen glöms dom lätt bort. Genom att framkalla dina fotografier från livets lyckliga stunder förevigar du tillfället på ett helt annat vis.

Du kan välja att samla dom i ett fotoalbum eller en scrapbook, vilket är perfekt att låta stå framme så gästerna kan bläddra och ni kan prata gamla minnen. Du kan också göra förstoringar av dina fotografier och hänga dom på väggen. Eller varför inte ge bort ett fotoalbum som gåva? Perfekt som födelsedagspresent, julklapp eller bröllopsgåva!

Oavsett vad du väljer är processen att framkalla bilder idag betydligt smidigare än för bara några år sedan. Ladda upp bilderna via nätet och välj själv antal kopior, storlek och färgskala.

framkallning

Matt eller blankt papper?

Det här är egentligen en smakfråga där det inte finns några rätt eller fel. Men beroende på vad du ska ha fotot någonstans så finns det några riktlinjer att följa för dig som är osäker på vad du föredrar.

1. Vad är det för foton? Motiv?
2. Vad ska bilderna placeras? I ett fotoalbum, scrapbook eller i en ram?
3. Är bilderna i färg eller svartvitt?

Den största skillnaden mellan blankt och matt fotopapper är att det blanka reflekterar ljus. Detta behöver givetvis inte vara ett problem, lite beroende på vart du tänkt att placera fotot. I regel använda blankt fotopapper till färgrika porträttbilder eftersom det ger en starkare kontrast och färgmättnad. Till landskapsmotiv och svartvita fotografier används oftast matt fotopapper för att ge ett elegant och stilrent intryck.

En annan bra regel att komma ihåg är att blankt fotopapper och ram med glas bör undvikas. Både av anledningen att det lätt kan bli mycket reflektioner men också för att det blanka fotopappret gärna fastnar i glaset. Därför rekommenderar vi alltid matt fotopapper om du tänkt rama in dina bilder. I en scrapbook eller fotoalbum är det däremot väldigt fint med blankt fotopapper, vilket ger bilderna mer liv och kontraster.

framkallning till fotoalbum

BLANKT FOTOPAPPER - FÖRDELAR / NACKDELAR

Fördelar

Tilltalande för ögat
Starka, klara färger
Tydliga kontrast
Perfekt för porträttbilder

Nackdelar

Mycket ljusreflekterande
Fingeravtryck och smuts syns tydligt
Passer ej vid inramning då papper fastnar i glaset och bildar svarta fläckar

MATT FOTOPAPPER - FÖRDELAR / NACKDELAR

Fördelar

Reflekterar inte ljus
Ger ett professionellt intryck
Perfekt för svartvita bilder
Attraherar inte fingeravtryck och smuts

Nackdelar

Ger inte så skarpa och klara färger
Ger inte så högkvalitativa utskrifter

Oavsett vad du väljer så hjälper vi dig med framkallningen. Klicka här för att komma vidare, och påbörja processen med att föreviga dina minnen!