Mörkläggningsgardiner – En lyxig gardin med bra funktioner

Lyxiga och tunga gardiner kan få vilket rum som helst att kännas mer hemtrevligt och förändra hela atmosfären i hemmet. Mörkläggningsgardiner brukar vara ett populärt val som förutom dess uppenbara mörkläggande effekt tillför något exklusivt till de rum där de placeras. Att enkelt kunna hålla ditt rum mörkt när du vill är dessutom väldigt lyxigt.

Mörkläggningsgardiner är en inredningsdetalj som tillför ett mer djup till rummet, och som har många bra funktioner. Det mörklägger och har även ljuddämpande effekt, vilket kan vara väldigt skönt i exempelvis sovrummet. Det kan även förhindra möbler att bli solblekta och du får även ett visst insynsskydd. Ett extra plus är att det även kan hålla rummet svalt eftersom det förhindrar ljus att ta sig in.

Den mörkläggande effekten

När du ska välja mörkläggningsgardin är det smart att tänka igenom vilket val av tyg du ska välja. En mörkläggningsgardin är ofta av ett tjockare material för att få en förmörkande effekt, och ofta även tillverkade med en speciell vävteknik. Vissa mörkläggningsgardiner är vävda i en blackout teknik som gör att ljuset utifrån bryts och inte når igenom. Blackout tyger ger en hög täthet i tyget och mörklägger till 100% och har även en ljuddämpande effekt. Har gardinen blackout effekt så kan du alltså vara säker på att en beige mörkläggningsgardin stänger ut ljuset lika bra som en mörkgrå mörkläggningsgardin.

Det finns också gardiner tillverkade i ett grövre tyg som har dimout effekt. Det mörklägger inte lika mycket som blackout men innebär att gardinen har tjockare trådar invävda i tyget som gör att ljuset inte når genom lika bra som i en tunn gardin. Perfekt om du söker något mitt mellan. Beroende på hur mörk eller ljus gardin du väljer så mörklägger det olika mycket. En ljus gardin med dimouteffekt mörklägger ca 75–80% och en i mörkt tyg mörklägger 90–95%.

Är du ute efter en mörkläggande gardin är det alltså någon av dessa effekter du ska söka efter för att få vara säker på att du får den mörkläggande effekten.

 

Mönstrade eller helfärgade mörkläggningsgardiner?

Om du har ett tomt rum hemma och ska välja gardiner så är det en bra idé att utgå från rummet när du ska välja dina gardiner så blir val av färg eller mönster lite enklare. Det är alltid smart att försöka sträva efter en balans så att inte rummet upplevs för rörigt. Har du mönstrade tapeter kanske det passar bäst med ett par helfärgade gardiner. Är rummet ett stort rum eller ett mindre? Tunga gardiner i en mörk färg kan få rummet att kännas lite mindre så då kanske det passar bättre med ett par i en ljusare färg. Om du gillar färg och vill få in mycket av det i ett rum kan du välja kontraster som skapar en dynamik, eller gå på en färg i samma toner som förstärker varandra. Du måste självklart också utgå från fönstret, är det ett stort eller litet fönster? Är det ett mindre fönster kan du till exempel sätta gardinerna mer på sidan om fönstret och bara enkelt dra för när du väl vill ha den mörkläggande funktionen.

Hur ska du hänga upp dina gardiner?

För att få dina gardiner att komma till sin fulla dekorativa rätt är det viktigt att tänka genom ditt val av upphäng. Det är viktigt att anpassa sig efter fönstret och mäta noga innan. Kolla vilken bredd och längd du vill ha på gardinen. Du kan också få en illusion av högre takhöjd genom att hänga gardinen högre upp än vid fönstrets kant. Det brukar vara populärt att hänga upp gardinen från taket i takskenor för den där riktiga hotellkänslan. Om du ska hänga dina gardiner från taket kan det vara viktigt att tänka på att köpa långa gardiner.

Som sagt, att hänga gardinerna från taket i en takskena är ett populärt val som ger rummet en lyxig känsla, men med en gardinstång kan du få fler valmöjligheter eftersom det finns så många olika typer av gardinstänger att välja mellan. Du får helt enkelt testa dig fram för att hitta det upphäng som du föredrar! Det handlar mycket om den känsla du vill åt i hemmet. Det är viktigt att tänka på gardinernas bredd och att de inte täcker fönstret för mycket. Med en anpassningsbar gardinstång kan du prova att sätta gardinerna längre ut vid kanten om fönstret.

Är du intresserad av ett par fina och exklusiva mörkläggningsgardiner? Kolla in vårt sortiment här!