Skapa ett mysigt och ombonat hem med gardiner

Nu när vi närmar oss hösten börjar vi spendera mer tid inomhus. Tiden för mysiga kvällar med tända ljus är alldeles runt hörnet och det är viktigt att våra hem känns ombonade och mysiga. Ett väl inrett hem får du enkelt genom att hänga upp gardiner. Gardiner är en fin inredningsdetalj som både ger mycket djup till ett rum och får det att kännas mycket mer trevligt. 

Att piffa till invändigt och förnya är roligt inför hösten, och med gardiner höjer du enkelt mysfaktorn i ditt hem. Textilier i allmänhet gör att ditt hem blir mycket mysigare och får ett mer mjukt intryck. Vårt hem är en fristad där vi ska kunna slappna av för återhämtning och känna oss trygga. Det är viktigt att inreda det med omsorg för att få till en trivsam miljö. Om du inte har några gardiner i ditt hem kommer du bli förvånad av vilken skillnad det blir av att hänga upp ett par. Ett rum utan gardiner kan kännas väldigt kalt och tråkigt och du kommer inte att ångra dig om du inreder med gardiner. Med gardiner kan du både förbättra och förnya ett intryck i ett rum.

Skapa illusion av större fönster och få en hotellkänsla

Med gardiner kan du både stilfullt rama in ett brett fönster och du kan få ett mindre fönster att kännas större genom att hänga gardinerna mer på sidan om fönstret. Ett tips kan vara att sätta gardinstången en bit ut på väggen omkring fönstret, ca 20-30cm så inte allt gardinens tyg hamnar framför själva fönsterrutan. Att bredda gardinstången så den sträcker sig en bit utanför fönsterkarmen gör verkligen att fönstret blir visuellt större. Många använder även takskenor när de hänger upp gardiner för att gardinerna ska nå från tak till golv. Hotellstilen med gardinklädda väggar från golv till tak har blivit väldigt populärt de senaste åren, det skapar en lyxig och elegant känsla i ditt hem!

Häng upp flera gardiner tillsammans

Har du ett brett fönster kan det vara väldigt fint att hänga upp flera gardiner tillsammans. Genom att använda två gardinstänger jäms med varandra eller takskenor med flera spår kan du hänga upp olika gardiner tillsammans. Lyxiga sammetsgardiner är ett exempel som fungerar väldigt bra tillsammans med en luftig tunn gardin, då gör den luftiga gardinen att dagsljuset fortfarande kan söka sig in om du vill och den tunga gardinen gör att allting får en väldigt elegant känsla och du kan enkelt dra för när du vill få en mörkläggande funktion.

Stort utbud av olika gardiner

Gardiner kan verkligen mjuka upp din interiör, men det kan vara svårt att välja rätt gardin till rätt plats. Det finns många fina olika sorters gardiner att välja mellan, och även om du kan hänga vilken typ av gardin vart du än vill så finns det sorter som passar bättre på vissa ställen än andra. Något att tänka på är att en gardins uttryck verkligen sätter stilen i ett rum. Medan tunna gardiner låter dagsljuset leta sig så gör kraftigare textilier att ljusintaget blir mindre men gardinen får ett tyngre fall med vackra böljande veck som kan uppfattas exklusivt.

Mörkläggningsgardiner är ett exempel på gardiner som passar väldigt bra i sovrum. De är ofta tillverkade i ett grövre material eller sammet och har ofta ett vackert fall och ett lyxigt utseende. Mörkläggningsgardiner är också väldigt funktionellt eftersom de stänger ute ljus, dämpar störande ljud och kan göra så att ditt rum håller sig svalare. Just därför passar mörkläggningsgardiner extra bra i ditt sovrum eftersom dessa positiva faktorer kan förbättra din sömn. Gardiner i tjockt material passar även bra som rumsavdelare i ett syskonrum eller i en liten lägenhet för att få en mysig sovalkov.

Multibandslängder eller skira gardiner är däremot ett exempel som passar i alla olika rum där du inte behöver den mörkläggande funktionen. Tunna vita gardiner är väldigt fint och stilrent, det passar till all annan inredning men gör samtidigt mycket för helheten i ditt hem.

Det finns också många olika färger och material att välja mellan. Mönstrade gardiner är perfekt för att få in mer färg och bryta av om ditt hem är inrett i stilrena färger. Genom att välja ett par gardiner i färg får du en härlig färgklick och skapar en snygg kontrast. Vill du hålla dig mer till det neutrala och jordnära kan du välja ett par gardiner i linne som har mer rustik karaktär. Linnegardiner i beige eller grått är tidlösa val som funkar i alla hem.

Är du sugen på att göra ditt hem mer hemtrevligt? Kika gärna in hela vårt sortiment av gardiner här!